Hasiči v rámci školení a výcviku provádějí i výcvik v řízení zásahových vozidel takzvané kondiční jízdy. Kondiční jízdy se dělají v rámci vlastního hasebního obvodu, ale i dále, v plném obsazení družstva tak, jak vozidlo jezdí k ostrým zásahům. Ve středu 19. července večer velitel družstva, které mělo ten den službu, naplánoval kondiční jízdu s cisternovou automobilovou stříkačkou CAS 20/3400/210-S2T Tatra 815 TERRNo1 s tím, že zásahové vozidlo bude obsazeno všemi členy družstva. Před výjezdem krátce před půl osmou večerní, ohlásil náš velitel operačnímu středisku počet osob ve vozidle a lokalitu kam bude směřovat jízda hasičského vozidla. Záhy se potvrdila zásada provádět, pokud je to možné, kondiční jízdy v plné obsazenosti. V čase 19:40 hodin operační a informační středisko Integrovaného záchranného systému odvolává jednotku z kondiční jízdy a vysílá ji k dopravní nehodě s vyproštěním do obce Jenišov lokalita Zátiší. Informace, kterou dostal náš velitel přes radiostanici z operačního střediska, byla upřesněna na nehodu osobního vozidla, které narazilo do propustku u silnice nedaleko železničního přejezdu P85 směrem na Jenišov a další jednotky nemohou přijet, jelikož zasahují u jiné události.

Posádka zásahové cisterny se okamžitě ustrojuje a vybavuje prostředky, které máme v kabině. Po příjezdu na místo se potvrzují prvotní informace o nehodě s tím, že ve vozidle jela jedna osoba. Vozidlo je nestabilní a mimo vozovku. V tu chvíli se ukazuje, že se jedná o prověřovací cvičení chodovské jednotky, které připravil velitel zásahové jednotky Chodov s jedním z velitelů družstev. Ještě než se dostavila naše jednotka na místo nehody, tak na místě zásahu zastavují dva motorkáři, aby pomohli u vážné dopravní nehody. Bylo jim s díky oznámeno, že se jedná o cvičení jednotky hasičů. V tu dobu projíždělo na silnici 2226 mnoho aut a motorek, ale je tito dva zastavili, aby pomohli.

 

Zasahující družstvo začalo provádět standardní úkony při řešení tohoto typu události. V sestavě družstva byli především nováčci, pro které byla tato činnost náročná. Na konci bylo provedeno závěrečné vyhodnocení s tím, že bude během roku pokračovat intenzivní výcvik nováčků na tento typ události.