Ve čtvrtek 24. června postila část jihomoravského kraje vichřice s tornádem. Tornádo zasáhlo část Břeclavska a Hodonínska. Nejpostiženějšími obcemi jsou Lužice, Mikulčice, Moravská Nová Ves a Hrušky. Na místo ihned vyrazili všechny místní složky IZS. Během noci jsou na místo této mimořádné události vyslány také dva speciální hasičské odřady USAR týmů. Událost si vyžádala nejméně pět lidských životů, více než 200 zraněných osob a odhaduje se 9 000 osob bez přístřeší. Hasičský záchranný sbor Karlovarského kraje vyslal v pátek na pokyn generálního ředitelství HZS ČR pomoc  kolegům z Jihomoravského kraje, postiženého bouřkami a tornádem, ve formě speciálního vyprošťovacího odřadu pro zajišťování likvidačních prací a odklízení trosek. Součástí tohoto odřadu byly i dvě jednotky Sboru dobrovolných hasičů, kdy jednou byla naše chodovská zásahová jednotka. Součástí karlovarského odřadu byl také speciální velitelský vůz s drony pro monitorování rozsahu škod.

Odřad karlovarského kraje na místo určení v obci Lužice dorazil v nočních hodinách. Po vybalení materiálu, sdělení důležitých informací, byl nařízen bezpečnostní odpočinek a v ranních hodinách je celému odřadu přidělen úsek č. 1. Ve spolupráci s profesionálními a dobrovolnými hasiči nejen našeho kraje provádíme rozebírání sutin, zakrývání střešních konstrukcí nebo domů bez střech, stabilizaci a rozebrání poškozených stavebních konstrukcí, střešních konstrukcí a komínových těles, laťování a provizorní opravu střech, odklizení trosek, ale také hašení požárů nebo vykládku humanitární pomoci.

Během všech dní činnosti naší první skupiny odřadu, každá skupina na místě plní úkoly tři dny, spolupracujeme s profesionálními jednotkami stanice Karlovy Vary, Sokolov, Cheb, SDH Ostrov, ale také s jednotkou Záchranného útvaru HZS ČR, HZS stanice Hodonín, HZS Brno Líšeň, HZS Brno BVV, HZSp JE Dukovany, jednotkou HZS Středočeského kraje, jednotkou HZS Jihočeského kraje a několika dalšími jednotkami dobrovolných hasičů přidělených do našeho úseku. Všechny činnosti, a především ty ve výškách, jsme prováděli s dodržením bezpečnostních opatření za slunečného počasí a vysokých teplot.

Naše jednotka se s povolením velitele odřadu vrací na domovskou základnu mimo sestavu odřadu HZS Karlovarského kraje v nočních hodinách úterý 29. června. Odřad HZS Karlovarského kraje zůstává na místě s plánovaným střídáním, kdy druhá skupina již plní jiné úkoly stanovené štábem velitele zásahu pro obec Lužice.

Všech šest členů chodovské zásahové jednotky se v pořádku vrátilo domů, kdy při pomoci obyvatelům moravského města viděli smutek, bolest a totální zkázu. Ale také odhodlání a pomoc obyvatelů nezničené části naší země.