Ve středu 20. ledna dopoledne se spustila elektrická požární signalizace v karlovarském hotelu Thermal. Byl signalizován požár ve 14 patře výškové budovy. Personál recepce po potvrzení přítomnosti kouře na uvedeném patře volá na tísňovou linku 150. Z Telefonního centra tísňového volání je ihned předána informace na všechny operační střediska základních složek integrovaného záchranného systému. Operační středisko hasičů vyhlašuje poplach dle požárního poplachového plánu ve třetím stupni, operační středisko zdravotnické záchranné služby spouští postupy dle traumatologického plánu s větším množstvím zraněných, na místo vyjíždí hlídky policie ČR a ke spolupráci je vyžádána také městská policie. Tak začalo komplexní prověřovací cvičení, které mělo za úkol prověřit činnost hasičských záchranářů, zdravotnických záchranářů, policie, zaměstnanců hotelu, zástupců města a také zdravotníků v nemocnici.

 

Námětem cvičení byl požár v sedmnáctém nadzemním podlaží lázeňského hotelu. V době nahlášení požáru bylo v nejvyšších patrech objektu 160 osob. Po vyhlášení poplachu v hotelu se polovina z nich na pokyn personálu evakuovala do určených prostorů. Evakuace proběhla po schodišti, jelikož v době vyhlášení poplachu bylo provedeno obsluhou recepce řízené přesunutí všech výtahů do přízemí a zablokování pro použití. 80 osob museli hasiči z hořících pater zachránit. Dvě nejvyšší nadzemní patra byla zakouřena s použitím vyvíječů umělého kouře, hasiči si tak vyzkoušeli zásah v reálných podmínkách požáru v rozsáhlém ubytovacím komplexu. Právě složitost objektu komplikovala práci všem záchranným složkám.

Naše jednotka se po příjezdu na seřadiště nahlašuje veliteli zásahu a ihned dostává za úkol se přesunout se záchrannými prostředky pro vyhledávání a záchranu osob v zakouřeném prostředí do místa pod zasaženými patry. Chodovské družstvo se vydává po schodišti do 11 patra, kde je zřízeno stanoviště pro třídění zachráněných a zraněných. Zároveň je zde místo pro výměnu tlakových lahví dýchacích přístrojů. Naše jednotka vyčká pokynů velitele úseku. Následně je jednotka rozdělena na dvě průzkumné skupiny a ty jsou vyslány k vystřídání již zasahujících průzkumných skupin ve 14 patře. V uvedeném patře jsme vyvedli nebo vynesli celkem deset osob, které uvěznil kouř na pokojích. Po zachránění osob, které jsme přesunuli do místa základní triage a po výměně tlakových lahví dýchacích přístrojů jsme dostali za úkol provést likvidaci ohniska požárů ve 14 patře. Osoby, které hasiči zachránili ze 14 a 15 patra hotelu.

Zachráněné figuranty záchranáři roztřídili podle závažnosti poranění, ty nejvážněji odvezly sanitky záchranné služby do karlovarské nemocnice. Zde se v rámci cvičení vyzkoušelo přijetí většího počtu zraněných v jeden okamžik za běžného provozu všech oddělení nemocnice. Naše jednotka se po splnění všech úkolů a uložení všech použitých technických prostředků vrací krátce před jednou hodinou odpolední zpět na základnu.

Zákaz kopírování fotografií bez souhlasu autora.

Další fotografie a video:

http://www.ceskatelevize.cz/ct24/regiony/1665067-podivejte-se-hotel-thermal-zazil-nejvetsi-hasicske-cviceni-v-historii

http://karlovarsky.denik.cz/zpravy_region/hotel-thermal-zazil-ohnive-cviceni-jake-tu-jeste-nebylo-20160120.html

http://www.hzscr.cz/fotogalerie/pozar-hotelu-thermal-fotogalerie-zde.aspx

http://vary.idnes.cz/cviceni-pozar-karlovarskeho-hotelu-thermal-fzj-/vary-zpravy.aspx?c=A160120_124228_vary-zpravy_ba

https://www.facebook.com/kknkv/?pnref=story